Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Христо Ботев" излъчва директно Международния фестивал "Пирин фолк" - Сандански

От днес до неделя, в три поредни вечери, програма "Христо Ботев" ще излъчва директно от Летния театър в Сандански 32-рото издание на Международния фестивал "Пирин фолк". 

Днес (30 август) това е "Детски Пирин фолк", в събота е конкурсът за "Изпълнителско изкуство", а в неделя – за "Авторска македонска песен". Във всеки от трите конкурса се явяват по 15 изпълнители. Всички те са предварително селектирани от компетентно жури.


"Пирин фолк" съществува от 1992 година. Тогава Община Сандански, Радио "Благоевград" и телевизионен център "Благоевград" заедно учредяват фестивала за авторски песни на македонска фолклорна основа под името "Пирин фест". Година по-късно, в началото на септември 1993 г., фестивалът се провежда под името "Пирин фолк". От 2017 г. неизменна част от историята на фестивала е и "Детски Пирин фолк" – конкурс за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години. Тази година е неговото осмо издание.

Основната цел на фестивала "Пирин фолк" е съхраняване и обогатяване на фолклорната традиция на Пиринската област и културно-историческото наследство на гр. Сандански и региона. Музикален химн на фестивала е песента "Добре дошли в Сандански, приятели".

Началото и на трите фестивални вечери е от 20.45 часа и може да се слушат на живо по програма "Христо Ботев".

Снимки: ФС на МФ "Пирин фолк"

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени