Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия извърши първата депортация на афганистанци в Кабул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Германия извърши първата депортация на афганистанци в Кабул, откакто талибаните взеха властта през август 2021 г. 

28 афганистанци излетяха от Лайпциг за Кабул с машина на "Катар Еъруейз".

"Това са лица с афганистански паспорти, които са осъдени и които нямат право да останат в Германия. За тях има издадена заповед за експулсиране",обясни говорителят на правителството Щефен Хебещрайт в изявление.

Експулсирането е резултат от два месеца тайни преговори с посредничеството на Катар, пише списание "Шпигел". В изявлението си германското правителство благодари на "ключови регионални партньори" за подкрепата и добави, че се работи върху още експулсирания.

Берлин спря да депортира афганистанци заради опасения за нарушаване на човешките права след като талибаните взеха властта през 2021 г. Германия не поддържа дипломатически отношения с талибанския режим в Афганистан, чиито ръководители са под международни санкции.

Политическият дебат за даването на политическо убежище и правилата за депортиране се ожесточи заради предстоящите избори в Германия. В Тюрингия и Саксония, където антиимигранската партия "Алтернатива за Германия" води в проучванията, ще има избори в неделя.

След смъртоносната атака с нож в Манхайм в края на май германският канцлер Олаф Шолц декларира, че Германия отново ще започне да депортира най-опасните престъпници и терористи в Афганистан и Сирия.

Дискусията се разгоря отново, след като трима души бяха убити, а осем ранени при атака в Солинген. 

Заподозреният се оказаха сириец, на когото е отказано убежище и който е трябвало да бъде върнат в България, откъдето е влязал нелегално в Германия.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени