Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 16 месеца, от 1 октомври

Над 200 деца ще минат през скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1

Д-р Наташа Янева
Снимка: СБАЛДБ

Лекари от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (СБАЛДБ), в сътрудничество с екип от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – ще проведат скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1 при деца от различни възрастови групи – от новородени до 18-годишни, които имат роднина по първа линия с това заболяване.

Проектът е дългосрочен - ще започне на 1 октомври т.г. и ще приключи на 1 февруари 2026 г. Първите междинни резултати ще бъдат представени през май 2025 г.

"Захарен диабет тип 1 е най честият диабет в детска възраст - над 96% от случаите. Не са известни факторите увеличаващи риска, тъй като причината за развитие на заболяването още не е известна. Но се знае, че децата, които имат роднини първа степен с диабет тип 1 – тоест родител, брат или сестра – те имат 15 пъти по висок риск от развитие на заболяването", обясни пред БНР-Радио София д-р Нашата Янева, педиатър и детски ендокринолог от СБАЛДБ.

Именно тези деца са целева група на скрининговия проект, допълни д-р Янева, и подчерта, че в много развити държави по света от 10 години насам се прави масов скрининг, не само на рисковите групи.

Педиатърът обясни и фазите на поява и установяване на заболяването. Най-често диагнозата се поставя в трети стадий, когато симптомите са по-видими и категорични - често уриниране, изразена жажда, повишен апетит, необяснима загуба на тегло или умора.

Ако се хване заболяването в ранен стадии, може да се забави с няколко години инсулиновото лечение, допълни д-р Янева. Пикът на заболяването е в тийнейджърска възраст, но в последните години се регистрират пациенти и в кърмаческа възраст.

  • Родители, които желаят да включат децата си в проекта, могат да се свържат с Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" на телефони: 02/8154275, 02/8154241 или чрез личните си лекари.

Ще могат да се скринират 200 деца.

Колкото по-рано се установи диабета, толкова по-вероятно е да се избегнат усложнения и по-успешно да се извършва контрол над заболяването, отбеляза още детският ендокринолог.

Чуйте разговора на Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени