Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците ще имат по-дълга есенна ваканция и пролетна, която няма да се слива с Великден

Снимка: Ани Петрова

По предложение на родители и учители - учениците ще имат по-дълга есенна ваканция и пролетна, която няма да се слива с Великден. Това е записано в окончателния вариант на графика за учебното време през следващата учебна година, след като той мина през едномесечно обществено обсъждане и след като за него в Министерството на образованието и науката бяха получени 93 становища.

Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31-ви октомври до 3-то ноември, пролетната от 29-март до 6-и април, а за дванадесетокласниците - от 4-ти до 6-и април. Коледната ще започне от 21-ви декември и ще продължи до 2-ри януари включително, а междусрочната ще бъде на 5-и февруари.

За да се предложи този увеличен брой почивни дни, дните за провеждане на изпитите от националните външни оценявания стават учебни за всички ученици, изтъкват от просветното министерство, припомняйки, че досега изпитите в 7-и клас бяха в неучебен ден.

За да се избегнат недоразумения в заповедта, с която се определят датите за изпитите, е записано, че за учениците в 7-и и 10-и клас, явяващи се на външно оценяване, учебният ден приключва с тяхното полагане. За останалите ученици директорите създават организация за провеждане на учебни занятия.

В резултат на постъпилите становища по време на общественото обсъждане на проекто-графика на учебното време вторият учебен срок за учениците от 1-ви до 3-ти клас ще приключи на 2-ри юни, за дванадесетокласниците - на 15-и май, а за учениците от 4-ти до 6-и клас - на 16-и юни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени