Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убити и ранени след руски удар с планираща бомба по жилищен блок в украинския град Харков

Удар по жилищен блок в Харков с руска планираща бомба
Снимка: Ройтерс

Руска планираща бомба порази жилищен блок в украинския град Харков, убивайки петима души и ранявайки най-малко 47 други. При атака беше убито и едно дете на детска площадка, съобщи кметът на града Игор Терехов, предаде Ройтерс. Трима души са загинали в 12-етажния жилищен блок, който се запалил в резултат на удара, каза той.

Около 20 от ранените са в тежко състояние, каза областният управител Олег Синегубов.

Видеокадри от мястото, споделени от ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак, показва голям пожар, бушуващ на горните етажи на жилищната сграда.





Единият край на блока беше погълнат от черен дим, като много от горните етажи бяха в пламъци. Няколко коли, паркирани отвън, са изпепелени от пожар.

Град Харков и околностите му от дълго време са мишена на руски атаки, главно чрез планиращи бомби.

В резултат на удара в Харков президентът Володимир Зеленски поднови призива към западните съюзници да позволят на Украйна да използва западни оръжия с голям обсег, за да атакува руски военни бази. Киев смята, че най-ефективният начин за противодействие на подобни удари е насочването на руски самолети, а не самите бомби.

"Ударът нямаше да се случи, ако нашите отбранителни сили имаха способността да унищожат руски военни самолети там, където са базирани. Няма рационална причина да се ограничава отбраната на Украйна", написа Зеленски в социалната мрежа Telegram.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени