Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Използването на оръжията от ЕС за Украйна за дълбоки удари в Русия не ни прави част от войната

Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Използването на оръжията от ЕС за Украйна за удари в дълбочина в Русия не ни прави част от войната - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на неформалното заседание на министрите на отбраната от Общността в Брюксел.

Не може да има ограничения за елиминирането на военната платформа на Русия, от която се атакуват инфраструктурата на Украйна и тя не може да бъде светилище, от което нападенията да продължават, бе категоричен Борел:

"Да облекчим Украйна в нейния отговор на руската агресия на руска територия е в съответствие с международното право. Не разбирам защо някои казват, че това ще се превърне във война срещу Москва. Ние не воюваме с Москва, а доставяме оръжия за Украйна, това е всичко. И Украйна може да ги използва според международното право".

65 на сто от ангажимента ни за доставка на муниции за Украйна е изпълнен, като до края на годината ще бъде осъществен изцяло, каза още Борел и съобщи, че до този момент ЕС е осигурил над 43.5 млрд. евро военна помощ за Украйна. Досега са обучени 60 хиляди украински войници, като до края на годината те ще бъдат 75 хиляди.

Борел е предложил да се създаде малък център за свръзка и координация в Киев, който ще заработи през септември или октомври.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени