Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на РСМ бе извикан в МВнР, за да бъде изразен остър протест

Снимка: БТА

Посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска бе извикана в Министерството на външните работи (МВнР) днес, за да ѝ бъде изразен остър протест, съобщават от ведомството.

Реакцията е продиктувана от изказване на вицепремиера и министър на транспорта Александър Николоски, който вчера заяви, че служебното правителство на България е съставено от "политически маргинали" и че те са представители на кабинет, който "няма легитимност от никого".

От МВнР съобщават, че при разговора с посланик Поповска от българска страна е била препотвърдена последователната позиция по отношение на европейската перспектива на Скопие. 

Със съжаление бе констатирано, че придобиващите системен характер провокации и отказ от изпълнение на поети ангажименти от официални представители на съседната страна допълнително я отдалечават от започване на преговори с ЕС.

От външното ни министерство допълват, че служебният и всеки следващ кабинет ще продължат естествената линия на българската външна политика спрямо Република Северна Македония, насочена към гарантиране на правата на човека и съблюдаване на принципите на добросъседството.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени