Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна призова Монголия да арестува Владимир Путин, съгласно заповедта за арест на МНС

Президентът на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна призова Монголия да задържи президента на Русия Владимир Путин при посещението му в страната следващата седмица, тъй като страната е член на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповедта за арест на руския лидер, предаде Ройтерс.

Украинската страна се надява, че правителството на Монголия е насяно с факта, че Путин е военнопрестъпник, заявиха от външното министерство в Киев и добавиха:

"Призоваваме монголските власти да се съобразят със задължителната международна заповед за арест и да предадат Путин на МНС в Хага".

Кремъл от своя страна заяви, че не се притеснения, че Монголия може да арестува президента Путин. Руският лидер ще пътува до страната следващия вторник на първото си пътуване до член на МНС, откакто базираният в Хага съд издаде заповед през март миналата година за ареста на Путин във връзка с обвинения за незаконното депортиране на стотици деца от Украйна.

Кремъл отхвърли обвиненията и ги определи като политически мотивирани.

"Не, не се притеснявам за това. Имаме чудесен диалог с нашите приятели от Монголия", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан дали Москва е обсъдила с Улан Батор преди пътуването на Путин, той отговори, че "всички аспекти на посещението бяха внимателно подготвени".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени