Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миграционната политика и отношението към войната в Украйна са основните теми за избирателите в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония, които днес гласуват за регионален парламент. Увеличаващата се подкрепа за крайнодесните и крайнолевите популисти притеснява тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц само година преди парламентарния вот.
Близо 3 милиона и 300 хиляди имат право на глас в Саксония, където днес се очаква ожесточена битка между крайнодясната "Алтернатива за Германия“ и християндемократите на министър-председателя Михаел Кречмер. Според последните проучвания двете партии са с почти изравнена подкрепа от около 30 процента. Трета политическа сила се очертава да бъде най-новата партия в Германия, левият популистки "Съюз Сара Вагекнехт“, за която се очаква да гласуват около 12 на сто от избирателите. Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и Зелените на вицеканцлера Роберт Хабек имат едва около 7 процента подкрепа, а третият коалиционен партньор – либералите – вероятно няма да влезе в местния парламент в Дрезден.
Патова ситуация се очертава и в съседната провинция Тюрингия, където изборната победа вероятно ще бъде за "Алтернатива за Германия“, също с около 30 процента, но едва ли крайнодесните да намерят партньори за управляваща коалиция заради отказа на останалите партии. Не е изключено левите популисти от "Съюз Сара Вагенкнехт“, които в Тюрингия вероятно ще постигнат дори по-добър резултат от Саксония, да влязат във властта, но с цената на огромен компромис, тъй като Сара Вагенкнехт се обявява категорично срещу подкрепата за Украйна и решението за разполагане на американски ракети с далечен обсег в Германия.
Първи прогнозни резултати се очакват в 19 ч. българско време.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна