Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В квартала Ла Бока на Буенос Айрес от всеки балкон маха Марадона

18
Кварталът Ла Бока

В "Покана за пътуване" излъчихме като сериал разказите на художничката Петя Илиева за петседмичното ѝ пътуване из Куба, Бразилия и Аржентина. Неусетно стигнахме до Игуасу – водопадите, поделени между три държави Бразилия, Аржентина и Парагвай. Разказът ѝ започва от град Фос до Игуасу.

Петя заедно с изложбата си "Цветовете на България" стигна до крайната точка на пътуването си – Аржентина. За кратко спря на най-широкия булевард в света, който се намира в Буенос Айрес, за да продължи броденето си из столицата.


Аз обаче ще се вклиня с обяснението откъде идва името на Аржентина – от названието на среброто като химичен елемент. На латински: "argentum". Първите испански завоеватели открили Рио де ла Плата (Сребърната река). Туземците давали сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас де Солис.

Но спомените на Петя тръгват от един от най-бедните, но пъстри квартали в Буенос Айрес – Ла Бока, където се намира и "Бонбониерата", стадионът на футболния отбор "Бока хуниорс", а от почти всеки балкон маха с ръка фигурата на Марадона.

Водопадите Игуасу
Г-жа Илиева обаче успя да намери не само потомци на българи в Аржентина, ами да открие и близост между двата народа в историческите артефакти, изложени в Националния музей.

Художничката, създател на платформата "Изкуство за дипломация", най-много е харесала аристократичния квартал Реколета в Буенос Айрес.


Снимки: Петя Илиева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна