Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алтернатива за Германия“ печели вота в източногерманската провинция Тюрингия

Снимка: БТА

За първи път крайнодясната „Алтернатива за Германия“ печели избори във Федералната република. В източногерманската провинция Тюрингия партията събира 33 на сто от гласовете в днешния регионален вот, сочат първите прогнозни резултати. 

Миграцията и войната в Украйна се превърнаха в основните теми за избирателите. 

"Алтернатива за Германия" е малко вероятно да управлява в Тюрингия заради отказа на всички останали партии да влязат в коалиция с крайната десница. В първия си коментар председателят ѝ Тино Крупала призова формациите в бъдещия местен парламент в Ерфурт:

"Резултатът ясно показва, че хората искат промяна в политиката. Пределно ясно е, че политика без „Алтернатива за Германия“ повече не може да се води".

Втора политическа сила в Тюрингия са Християндемократите с 25 на сто от гласовете. Към тях ръка протегна изненадата на регионалните избори – левият прокремълски "Съюз Сара Вагенкнехт", който само 9 месеца след създаването си събра 15% подкрепа:

"Надявам се, че Християндемократическият съюз осъзнава отговорността и че ще намери сили да се коалира с нас", заяви Сара Вагенкнехт, която обаче поставя неприемливи условия за спиране на военната помощ за Украйна и призовава Киев да отстъпи територии в името на мира.

Избори се проведоха и в съседната провинция Саксония, където победителят все още не е ясен – с по-малко от половин процент разлика води Християндемократическият съюз пред „Алтернатива за Германия“.

Трите партии от коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц претърпяха тежко поражение. С минимален резултат над петпроцентната бариера социалдемократите за сега успяват да влязат в ландтага в Ерфурт и в Дрезден, Зелените – вероятно само в Саксония, а либералите остават извън местните парламенти.

Избирателната активност отбеляза рекордно високо ниво от над 74%.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна