Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова: Създаде се пълна анархия. Скоростта от 25 км/ч е фантасмагория

Електрическите тротинетки - предимство или заплаха?

Владислав Стоицов: Това са най-безопасните превозни средства. Какофонията идва от липсата на инфраструктура

Снимка: Ани Петрова

Повече от 3-4 години се противопоставяме на този хаос, който започна с въвеждането на електрическите тротинетки, по закон забранени за деца под 16-годишна възраст. Създаде се пълна анархия. Това превозно средство се движи с немалка скорост и трябва да се съобразява не само с трафика на автомобили, но и на пешеходци, заяви пред БНР Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики.

Тези превозни средства бяха приравнени към велосипедите. Тяхната максимално разрешена скорост ги прави едни от най-безопасните. Какофонията се създава от липсата на инфраструктура. Където тя съществува, е в окаяно състояние, каза Владислав Стоицов, председател на Българската асоциация за електромобилност. По думите му, в София няма и 100 км инфраструктура.

Скоростта от 25 км/ч е фантасмагория. Те не се карат с тази скорост. Никой не спазва това правило, контрира Русинова. Отделно от това тя засегна въпроса с непознаването на пътните знаци от подрастващите, които управляват тротинетки.

Инцидентът с такъв вид превозно средство, ако няма замесен автомобил, изобщо не се разглежда в Наказателния кодекс. Смъртта на това дете няма да се разглежда като ПТП, уточни тя за последния трагичен инцидент с тротинетка в Плевен.

В коментара си по темата за индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС) Владислав Стоицов подчерта, че МВР трябва да контролира и тротинетките. Електрическите тротинетки са най-безопасните превозни средства, настоя той.

В България сме доказали, че няма ли ефективен контрол, каквато и санкция да въведем, тя няма да работи, смята Диана Русинова. Водачът на тротинетка не е с предимство на пешеходна пътека, но това не се разбира, изтъкна тя.

Репресивните мерки няма да въведат ред, изрази мнение Владислав Стоицов.

Ако си на по-мощна тротинетка и не знаеш елементарни правила, си опасен и за себе си, и за другите, разказа софийски шофьор, моторист и водач на електрическа тротинетка.

"Задължително трябва да има регулации, особено за по-мощните тротинетки. Тротинетките имат определени права, но те са минимални. Малките много надценяват възможностите си. Трябва да има някаква "спирачка" за по-малките, защото иначе нещата излизат извън контрол."

Хората гледат на тротинетките като на несериозно пътно превозно средство, сподели личния си опит той.

Чуйте повече по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна