Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската скулпторка Нобуко Уеда открива изложба в София

| Интервю
Снимка: галепия "Мисията"

Тази вечер в галерията "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи се открива изложбата "Хванати в спирала" на японската скулпторка Нобуко Уеда. 

Изложбата е част от "София Хартиен арт фест" 2024. Фестивалът съвпада и с 35-ите дни на японската култура в България. 

"Тази година посвещаваме на 3 големи годишнини, които имат България и Япония, 5 събития - 5 изложби. Три са сега. Започваме с галерия "Мисията" тази вечер", посочи пред БНР един от организаторите на днешната изложба Даниела Тодорова. По думите ѝ трите предстоящи изложби са много различни една от друга. 

Даниела Тодорова; Снимка: Ирина Недева
"Това, което ние показваме, е само съвременно изкуство, но много от произведенията стъпват върху стари, древни техники. 9 от авторите ще бъдат тук на всички тези откривания. Те ще могат да разкажат повече", отбеляза тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед". По думите ѝ изложбата на Нобуко Уеда е точен пример за тази тенденция на създаване на съвременно изкуство от рециклирани материали. 

В България не се случват международни събития в областта на визуалните изкуства, затова поехме тази насока на развитие - да внасяме съвременно изкуство от цял свят и да го показваме у нас, посочи от своя страна скулпторът Тодор Тодоров. А за Хартиения фестивал обясни, че вратите са широко отворени за всичко, свързано с хартията. 

Даниела Тодорова допълни, че хартията е много интересен материал, който може да бъде както ефирен, деликатен и нежен, така и изключително тежък и здрав. Много по-важно обаче е какво иска да каже артистът, изтъкна тя. 

"Има много какво да научим от Япония и японците. Единението между тях, тази спойка, ги прави много силни. Затова те са толкова успешна нация", изказа мнението си тя.

Тодор Тодоров; Снимка: Ирина Недева
Трябва да продължим да правим култура, защото само културата може да спаси света, каза в заключение Тодор Тодоров. 

Цялото интервю на Ирина Недева с Даниела Тодорова и Тодор Тодоров в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна