Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Балев: В момента, в който преодолеем юридическия проблем, БСП ще тръгне напред

| Интервю
Боян Балев
Снимка: Личен архив

"Колективните ни органи работят, имаме взети легитимни решения в пълно съответствие с Устава. Нашата регистрация - отдавна трябваше този въпрос да е приключил със смяната на представляващия партията".

Това коментира пред БНР Боян Балев - член на Националния съвет на БСП. 
"Факт е, че Корнелия Нинова не спази решение на колективния орган и това е една от причините - те са няколко в тази посока - няколко случая на очевидно нарушение на Устава, нарушение на решения на колективните органи. Това беше и причината за изключването вчера. Не искам да коментирам действията на съда, но това е изключително странно, защото Уставът е регистриран в съда и в него ясно е разписано кога и какво се случва. В момента тя даже не е член на партията", коментира той. 
Сега обаче Нинова трябва да даде пълномощно на някой, за да регистрира листите на партията. Според Балев това не е проблем вътре в БСП, а е проблем в съдебната процедура, която, по думите му, отдавна е трябвало да бъде приключена.

"Няма никакво логично обяснение. Всички уставни норми са спазени. Имаме нов и.д. председател на партията, който е логично да бъде и представляващ партията", подчерта Боян Балев. И продължи коментара си:

"В лично качество ние може да имаме или да нямаме доверие в много хора. Но партията БСП - кой на кого има доверие - това го решават колективните органи. Националният съвет е взел решение с внушително мнозинство. Нямаме възможност - нито един от нас в лично качество - някого да избира, да назначава, да му гласува доверие. Всичко се прави през колективните органи на партията, на всички нива". 

По думите му кворумът вчера е бил внушителен

"Имаме сериозен проблем, най-вече юридически. Аз съм от хората, които смятат, че в момента, в който го преодолеем, БСП ще тръгне напред", каза в заключение Балев. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Боян Балев в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна