Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евгения Иванова: Сега е моментът да се разбие капсулираното гласуване за ДПС

"Случващото се в Движението мобилизира и националистите"

| Интервю
проф. Евгения Иванова
Снимка: БГНЕС

Физически сблъсъци, дърпане на електорат от ДПС и сега е моментът да спре капсулираното гласуване. Това очаква проф. Евгения Иванова, преподавател по политически науки, като резултата от битката между двете фракции в Движението за права и свободи. 

В интервю пред БНР тя коментира разцеплението в ДПС и предстоящите избори.

"От няколко дни върви латиносериал със сараи, пауни прокуден герой, трезори, съкровища, тайни. Докога ще продължава? Това обърква не само избирателите на ДПС, а цялото общество", каза проф. Иванова.

Тя попита: "Защо и медиите обръщате много по-голямо внимание на ДПС, отколкото на БСП?".

Според нея извън латиносериала и безумията около скандала в ДПС, би могло да има и по-сериозно обяснение за случващото се.

"ДПС засяга етническия проблем, вече и на Запад и у нас се чуха тълкования, че започва етническо напрежение. Първо - не е вярно и няма основания за това. И в двете ДПС-та има турци и българи. За етническо напрежение категорично не може да се говори. Напрежението може да бъде икономическо социално, но не и етническо. Не съм юрист и не мога да кажа как стоят нещата юридически. Лошото е, че и двете крила се заиграват с етническата карта. И всяко показване на сараите и прокудения Доган мобилизира не само обратната страна на ДПС, но и националистите в България", предупреди проф. Евгения Иванова.

Прогнозата ѝ е, че "тази сага може да предизвика неочаквани мобилизации не само в електората на ДПС, но и в електората на други партии“.

След като ЦИК днес регистрира "Ново начало" и "Демокрация, права и свободи", тя подозира, че не се знае, кой за кого ще гласува точно.

Проф. Иванова смята, че до 27-и октомври няма да е учудващо да има и физически сблъсъци:

"Не съм сигурна, че отношението, на която и да е друга партия, може да наклони везните. Електоратът на ДПС макар и отворен, цивилизован и модерен все пак е доста капсулиран. Това показва и досегашното гласуване - изцяло почти за ДПС въпреки растящите недоволства от партията още преди разцепление. Ако останалите партии се обърнат към този електорат, може би сега е моментът да се разбие това капсулирано гласуване за ДПС".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна