Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на октомври се очаква договор между "Козлодуй - Нови мощности" и консорциум "Хюндай" и "Уестингхаус"

Автор:
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов
Снимка: BTA

Очакваме в края на октомври да бъде подписан договор за инженеринг между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и консорциум между корейската "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската "Уестингхаус Електрик Къмпани". Това обяви министърът на енергетиката Владимир Малинов след среща в Сеул с изпълнителния директор и президент на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" Юн Йънг Джун, съобщава пресцентърът на енергийното министерството. 

С решение на Народното събрание от 23-и февруари южнокорейската компания беше избрана за провеждане на преговори за потенциален строител на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000 на американската "Уестингхаус". По време на посещението на Малинов в Южна Корея, от страна на една от водещите държавни банки - Ексим Банк, е поет ангажимент да ускорят максимално издаването на писмо за намерение за финансиране на корейското участие в проекта и документът да бъде получен в рамките на месец септември.

Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок е подкрепен от Националното събрание на Република Корея, е станало ясно по време на среща на Владимир Малинов с Ли Чулгю, председател на ресорната комисия в Националното събрание на страната. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна