Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" обвини Израел за смъртта на 6 израелски заложници

Снимка: Алами/Ройтерс

"Хамас" обвини Израел за смъртта на шестимата израелски заложници, чиито тела бяха открити  в събота в подземен тунел в ивицата Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отвърна остро на критиките от президента на Съединените щати Джо Байдън, че не прави достатъчно за постигане на споразумение.

Нетаняху каза, че Вашингтон трябва да окаже натиск на "Хамас". Протестите срещу израелския премиер продължават и след неговата пресконференция, последвала откриването на телата на шестима заложници.

Ройтерс цитира говорител на въоръженото крило на палестинската групировка - Бригадите "Ал Касам", който обяснява, че охраняващите заложниците били получили нови инструкции как да действат, след като при операция на израелската армия през юни, при която бяха освободени четирима заложници, са били убити десетки цивилни палестинци, включително жени и деца.

Говорителят Абу Убейда не уточнява какви са новите инструкции.

Снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че шестимата са били убити с изстрел в тила. По-рано аутопсиите показаха, че това е станало две до три денонощия преди откриването на телата.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна