Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културният министър обяви на "Аполония":

Светлин Русев и Лия Петрова получават цигулки "Страдивариус" и "Гуарниери"

Късно снощи министърът на културата в служебното правителство Найден Тодоров и големият български цигулар Минчо Минчев обявиха на концерт в Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония", имената на новите притежатели на майсторските цигулки "Страдивариус"  и "Гуарниери". Това са артистите с блестяща международна кариера Светлин Русев и Лия Петрова.

Двата инструмента са закупени от българската държава преди близо 50 години и на тях доскоро свириха именитите цигулари Минчо Минчев и Стойка Миланова. След като в началото на тази година двамата изпълнители върнаха в Министерството на културата двата ценни инструмента, комисия, председателствана от професор Минчев определи на кого да бъдат поверени те за срок от 5 години. "Имената са безспорни", каза той през созополската публика.

Светлин Русев, който ще получи цигулката "Страдивариус" от 1716 г., и Лия Петрова, на която ще бъде дадена "Гуарниери дел Джезу" от 1733 г., бяха част от новосформирания Фестивален оркестър "Аполония". Той събира в ансамбъл 13 концертмайстори, български музиканти, които работят у нас и по света в престижни оркестри. Дебютният концерт на уникалната формация беше на 2 септември в Амфитеатъра на Созопол и премина при много голям успех. Оркестърът свири без диригент и се води от концертмайстора.

В тази първа изява на концертмайсторското място като „пръв сред равни“ застанаха последователно Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската държавна опера и Виенската филхармония и Светлин Русев, дългогодишен концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, на Оркестъра на Романска Швейцария и на Филхармонията в Сеул в Южна Корея.

Найден Тодоров награди артистичния директор на фестивала "Аполония" Маргарита Димитрова с най-високото отличие на Министерството на културата - огърлие „Златен век“ по повод 40-годишнината от първото издание на Празниците на изкуствата.





Снимки: Татяна Иванова, БНР

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна