Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словения поема ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От началото на този месец, един от най-наситените със събития, Словения поема ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН. Представителят на страната посланик Самуел Жбогар вече се премести в председателския кабинет на организацията. Очаква се днес словенският екип да представи своята работна програма пред останалите 14 държави от Съвета за сигурност.

Основното събитие по време на едномесечното председателство на Словения ще бъде открит дебат на високо равнище, наречен „Лидерство за мир“. Той ще бъде председателстван от премиера на страната Робърт Голоб, а във фокуса ще бъде значението на Съвета за сигурност на ООН във все по разделения свят. Събитието е планирано за 25 септември. По време на тази сесия доклад ще изнесе генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

Премиерът Голоб изтъкна, че Словения поема кормилото в труден момент, когато органът "изглежда все по-малко успешен в разрешаването на конфликти и ролята му е ограничена макар и все още незаменима".

"Ще се съсредоточим върху три конфликта, където смятаме, че Съветът за сигурност не играе ролята, която се очаква от него: Украйна, Газа и Судан", каза в интервю за местна медия преставителят на Словения Самуел Жбогар.

По време на словенското председателство ще има най-малко три дискусии за Близкия изток.

Външният министър на Словения Таня Файон обеща страната да продължи да действа по "обединяващ начин, за укрепване на вечните ценности на ООН и за по-последователно спазване на Хартата и резолюциите на Съвета за сигурност".

Преди да приключи двугодишния си престой като непостоянен член, Словения ще председателства Съвета за сигурност още веднъж, през декември 2025 г.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна