Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средиземноморските страни от ЕС искат общ подход за решаване на проблема с недостига на вода

Снимка: БТА

9-те средиземноморски страни от  Европейския съюз ще насърчават общ европейски подход за решаване на проблема с недостига на вода. Целта е да се гарантира устойчиво бъдеще за жителите на региона. Това ще бъде подчертано в съвместна декларация на министрите на земеделието на деветте, с която завършва тридневната среща на групата на деветте държави, обединени като MED9. Домакин е Кипър.

Критичният въпрос за сушата и нейното въздействие върху селскостопанския сектор е в центъра на провеждащата се днес основна сесия от срещата на върха на земеделските министри от средиземноморските държави-членки на ЕС.

Съвместното изявление, което министрите ще одобрят, ще изпрати "силно послание за колективния ангажимент на страните", заяви домакинът, кипърският агроминистър Мария Панайоту, която ще председателства сесията заедно с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

Общите им цели са ефективно справяне с последиците от продължителното засушаване, интегрирано управление на водите в региона и постигане на устойчивост за жителите на средиземноморските страни в условията на недостиг на вода.

9-те държави искат и да бъдат опростени процедурите за достъп на нуждаещите се фермери до европейски фондове и финансови ресурси за тяхното подпомагане в кризата.

Кипър възнамерява да подаде искане за финансова подкрепа чрез земеделския резерв на ЕС поради влошаващата се ситуация в страната и драстичния спад на водните резерви до под 32% от обема на язовирите, съобщи министър Мария Панайоту.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна