Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана напуска поста на 10-и септември

Очаква се да обяви кандидатурата си за президент на Румъния

Йенс Столтенберг и Мирча Джоана (вдясно)
Снимка: БТА/ ФБ на Мирча Джоана

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана е уведомил генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг, че се оттегля от поста на 10-и септември, съобщава Аджерпрес, позовавайки се на официалния сайт на НАТО. 

Столтенберг е приел оставката на Джоана и му е благодарил за дейността му.

"Мирча служи в НАТО близо пет години. Фокусирането му върху технологиите и нововъзникващите предизвикателства в областта на сигурността е от ключово значение за стимулирането на иновациите в Алианса. Той е истински трансатлантик и работата му с партньорите е от голяма полза за НАТО. Пожелавам му всичко най-добро в бъдеще", заяви Столтенберг, цитиран от БТА.

Джоана е първият румънец, който заема поста заместник генерален секретар на НАТО.

Борис Руге, помощник генерален секретар по политическите въпроси и политиката на сигурност, ще поеме правомощията му до назначаването на нов заместник генерален секретар.

Вестник "Адевърул" отбелязва, че се очаква след оставката на Джоана от НАТО на 10-и септември той да обяви кандидатурата си за президент на Румъния. 

Вестникът напомня, че Мирча Джоана напуска поста месец преди изтичането на мандата му. Той беше назначен за заместник генерален секретар на НАТО през октомври 2019 г. 

Неотдавна той заяви по повод евентуална кандидатура за президентските избори, че решението му в личен план вече е взето, но трябва да изчака още няколко дни. "Ще обявя решението в момента, когато приключа мандата си в НАТО", заяви той за телевизия "Диджи 24".

Джоана ще се включи в президентската надпревара като независим кандидат, отбелязва "Адевърул". Очаква се той да предложи своя програма за страната, която да представи на национално ниво.

Джоана трябва да събере 200 000 подписа, ако иска да се кандидатира като независим на президентските избори в края на годината, посочва още изданието.

Мирча Джоана, който е бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), бивш председател на Сената и бивш външен министър, е фаворит в надпреварата за президентския пост според редица проучвания, макар че най-новите дават преднина на премиера и кандидат на СДП Марчел Чолаку.

Джоана беше кандидат за президент и на изборите през 2009 г., когато загуби от дясноцентристкия кандидат Траян Бъсеску.

Първият тур на президентските избори в Румъния ще бъде на 24-и ноември, а вторият - на 8-и декември.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна