Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От фондация "Програма Генерация" са разбрали:

И деца без родителска грижа могат (да се научат) да мечтаят

Снимка: Фондация "Програма Генерация"

В навечерието на новата учебна година, когато повечето родители правят списъци с необходимите учебни пособия, фондация "Програма Генерация" обръща внимание към децата, които нямат тази подкрепа. Организацията започва кампания за набиране на средства, насочени към осигуряване на допълнителни образователни възможности, които надграждат над базовите нужди на децата без родителска грижа.

Кампанията е насочена към 23 деца и младежи на възраст от 7 до 18 години, живеещи в общинските Преходни жилища в кв. „Горна баня“ и Центъра за настаняване от семеен тип "Детелина" в София.

За тях фондацията планира да осигури широк спектър от образователни възможности, включително курсове по изкуства, занаяти, езици и технологии.

"Искаме да включим личния и гражданския елемент. Много хора желаят като доброволци да работят индивидуално с децата за успехи в училище и личностно развитие. Тези ментори не само помагат с училищния материал, но и вдъхновяват децата да мечтаят и да се стремят към по-високи цели. Ние имаме менторската програма, обучаваме такива доброволци за дейности в места с резидентна грижа" – разказа пред БНР-Радио София Жени Шиер, ръководител проекти на фондация "Програма Генерация".

Жени Шиер  /  Снимка: Катя Василева

Организацията прави и подготвителни обучение на такива деца за външно оценяване и матури, курсове по чужди езици и компютърна грамотност.

"В началото, преди 5-6 години децата не знаеха да мечтаят. Мечтите идват с възможностите. Децата не знаеха какво могат да поискат. Мотивиращото в нашата работа е това – те започнаха да искат, да мечтаят" – допълни Шиер.

Следващата им стъпка е да работят за сбъдване на мечтите.

Чуйте разговора на Данаил Конов. 

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна