Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се още промени в правителството на Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна има нов министър на външните работи. Върховната Рада в Киев прие днес оставката на Дмитро Кулеба и назначи на негово място дипломата от кариерата Андрий Сибига, досегашен първи заместник на Кулеба.

До края на деня се очакват още смени в правителството, които президентът Володимир Зеленски предложи с обяснението, че на Украйна ѝ е необходима нова управленска енергия през предстоящите тежки месеци. 

Освен нов първи дипломат Радата утвърди и двама вицепремиери - Олга Стефанишина е преназначена на такъв пост, но освен, че ще отговаря за евроатлантическата интеграция, ще е и министър на правосъдието.

Вицепремиер е и Олексий Кулеба - бивш заместник-началник на кабинета на президента. Той ще отговаря за възстановяването и реинтеграцията на териториите на Украйна.

Междувременно украинските военновъздушни сили съобщиха, че при поредното руско дроново нападение днес са свалени 60 от общо 78 безпилотни машини. А жертвите на въздушния удар в Полтава във вторник вече са 55. Ранени са 328 души. Възможно е да бъдат открити още хора в руините.

Според списание "Шпигел" Зеленски се готви да пътува утре за Германия, за да се включи в поредното заседание във формата "Рамщайн" за доставките на въоръжение за Украйна.

По-късно този месец украинският президент възнамерява да представи на американския президент Джо Байдън "план за победата". Това се очаква да стане по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

  
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна