Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържане под стража за дупничанин заради домашно насилие

Районен съд – Дупница наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража” за 40-годишен дупничанин, набил жената, с която живеел и двате им малолетни деца, момичета. Определението може да се обжалва пред Окръжния съд.
Случаят е от 2.09.2024 г. в Дупница. Мъжът П.Т. не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която му е било забранено да приближава на по-малко от 50 метра жена, с която бил във фактическо съжителство, местоработата ѝ и местата ѝ за личен отдих и социални контакти за срок от 18 месеца. 
Въпреки забраната П.Т. влязъл в обитаваното от жената жилище и ѝ нанесъл удар в лицето. Обвиняемият упражнил физическо насилие и спрямо непълнолетните си дъщери.
Съдът намира, че обвиняемият е съпричастен към извършените четири броя престъпления. Писмените доказателства сочат, че обвиняемият може да извърши и друго престъпление, ако не бъде взета мярка за неотклонение по отношение на него, с оглед цялостното му поведение по отношение на близките му. Още повече, че до май т. г. мъжът е изтърпявал присъда отново за домашно насилие. 
За неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до 3 години или глоба до 5 000 лева, а за причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие – "Лишаване от свобода“ до 1 година или пробация.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна