Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Десподов с мач номер 50 за България, достигна Гунди

Кирил Десподов
Снимка: БТА

Кирил Десподов достигна иконата на Левски и българския футбол Георги Аспарухов-Гунди по брой мачове в националния отбор днес. Той ще изведе "лъвовете" с капитанската лента в мача с Беларус на стадион "ЗТЕ Арена" в унгарския град Залаегерсег след около 40 минути. Роденият на 11-и ноември 1996-а година Десподов има вече 50 мача с националния флаг на гърдите.

50 мача и 19 гола е постижението на Георги Аспарухов-Гунди. Според доста англоезични и немскоезични статистически сайтове, Гунди има 49 мача и 18 гола в периода от 6-и май 1962-а година до 11-и юни 1970-а година.  Доста по-сериозен брой руски, унгарски и полски сайтове, включително и български стастици и футболни историци, обаче съобщават за 50 мача и 19 гола.

Но за да се стигне до такива противоречиви данни за легендарния "син" номер 9 обаче причината е една. И тя е в объркване на Световното първенство в Чили, където двата си разменят фланелките. Така попадение на Аспарухов е записано на името на съотборника му Соколов, както и още един мач, в който само Гунди е титуляр, но отново двамата са сменили екипите си.

Но така или иначе, по всяка вероятност Десподов ще запише своя мач номер 51 в Пловдив срещу Северна Ирландия (8-и септември, 19:00 часа) и ще задмине Аспарухов, без значение дали мачовете му са 49 или 50.

Също така по 50 мача имат още Николай Бодуров и Иван Зафиров-Копата, чието постижение Десподов също изравнява.

Десподов е вкарал 14 гола за България от дебюта си през 2018-а година, а ако днес се разпише, то той ще се изравни с друга огромна фигура в българския футбол – Красимир Балъков.

Беларус и България играят от 21:45 часа на стадион "ЗТЕ Арена" първа среща от група С3 на турнира на УЕФА Лига на Нациите.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна