Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с нулево равенство срещу Беларус в Лигата на нациите

Национален отбор по футбол
Снимка: БТА

България завърши при 0:0 в срещу Беларус н първата среща в група С3 на турнира на УЕФА Лига на Нациите. Мачът се игра в унгарския град Залаегерсег и без публика заради санкция на УЕФА срещу беларусите.

Лъвовете доминираха в по-голямата част от мача, но пропуснаха победата най-вече заради отличния вратар на Беларус Фьодор Лапухов и червения картон на Филип Кръстев, който остави отбора с човек по-малко в заключителните 16 минути.

В другата среща от групата съперникът на България в неделя – Северна Ирландия, се наложи с 2:0 на свой терен над Люксембург.

Така треньорът на България Илиан Илиев продължава без загуба, но има само една победа и шест равенства.

Българският отбор доминираше в много сериозни периоди от първата част и вратарят на Беларус Фьодор Лапухов имаше доста работа. В последния половин час на срещата играта се поизравни, а цялостната картина тотално се промени след червен картон на Филип Кръстев в 74-ата минута.

Първата възможност в мача се откри за българите в 5-ата минута. Кирил Десподов получи топката от Филип Кръстев, освободи се и стреля. Вратарят Лапухов обаче внимаваше и извади топката в ъглов удар. Само след още две минути българските футболисти отново бяха много близо до гол. Капитанът Десподов подмина левия бек на беларусите, пусна успореден пас в наказателното поле. На задна греда Радослав Кирилов стреля, но слабо и пред голлинията Захар Волков предотврати сигурен гол.

След като изтече първия четвърт час беларусите поизравниха играта. И първата възможност за тях дойде в 16-ата минута, когато Шикавка влезе в наказателното поле, но Фабиан Нюрнбергер изчисти в ъглов удар. Само след две минути българският вратар Димитър Митов трябваше да спасява опасен изстрел на Дмитрий Антиевски.

В 31-ата и 33-ата минути вратарят на Беларус Лапухов показа сериозна каса. Най-напред спаси с еудна ръка долу до гредата опасен удар със завъртане на Колев, който завърши атака на Груев и Десподов. Секунди по-късно при открадната топка пък Десподов влезе от ляво, а стражът излезе и скъси дистанцията, за да спре топката с две ръце.

Четири минути преди края на първата част стражът на Беларус отново отказа българите. Филип Кръстев тръгна на дрибъл и стреля от движение от ляво по диагонала, но Лапухов бутна топката над гредата. Само минута по-късно и Беларус можеше да стигне до голов удар. Дмитрий Антилевски получи полувисока топка и не успя да стреля.

Българският отбор започна с преса втората част, за да отнема топката преди половината. Това даде резултат в 53-ата минута, когато Радослав Кирилов получи топката на границата на наказателното поле и стреля много силно. Лапухов обаче се разтегна и с една ръка спаси.

В 74-ата минута, когато българите владееха ситуацията, те останаха 10 на терена. Филип Кръстев беше отстранен заради фаул в гръб срещу Захар Волков в половината на България. Това даде импулс на беларусите и те тръгнаха да атакуват.

Макс Ебонг имаше добра възможност веднага след изгонването на Кръстев, но стреля в аут. Макар и с 10 души, българският тим можеше да стигне до победата. Селекционерът Илиан Илиев вкара още хора в атака и в 84-ата минута Алекс Петков се размина на задна греда с центриране от фаул на Иван Минчев.


Република Северна Ирландия победи с 2:0 Люксембург като домакин в другия мач  от група С-3, с което отборът на Майкъл О'Нийл оглави класирането след първите мачове. В другия двубой България и Беларус завършиха наравно 0:0. 

Северноирландците си осигуриха трите точки в Белфаст още в началото на първото полувреме. Централният защитник Патрик Макнеър откри резултата едва в 11-ата минута на срещата, а неговият партньор в отбраната на домакините Конър Брадли, играещ за английския Ливърпул, се разписа пет минути по-късно за 2:0. 

Люксембург не успя да върне попадение до края на мача и така стартира новия сезон със загуба. 

За Люксембург по едно полувреме играха бивш и настоящ играч на ЦСКА-София. Енес Махмутович, който напусна "червените" това лято и подписа с нидерландския НАК Бреда, бе сменен на полувремето и неговото място зае новопривлеченият от ЦСКА-София ляв бек Мика Пинто. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна