Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

Снимка: Pixabay

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият звънец за децата от началните и предучилищните звена.

Една от най-значимите промени е въвеждането във всички класове и по всички предмети на актуализирани учебни програми, което е първата фаза от модернизацията им, обяви в навечерието на първия учебен ден образователният министър Анита Михайлиду.

Кипърските деца ще се справят с по-малък по обем материал, а акцентът в обучението се поставя върху развитието на уменията и способностите на учениците, за да се насърчи тяхното критично мислене и креативност, подчерта министърът.

Вторият етап на модернизация на учебните програми ще продължи с интегрирането в тях на цифрови умения, а през третия етап те ще бъдат свързани с нуждите на трудовия пазар.

Работата по актуализацията им се финансира чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

В държавните средни училища започва преподаването и на нов предмет – финансова грамотност. Програмата му се основава на Националната стратегия за насърчаване на финансовото образование.

През тази учебна година ще бъдат изпълнени 25 строително-ремонтни проекти за училищни сгради и съоръжения за над 140 млн. евро.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна