Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна празнува Съединението

| обновено на 06.09.24 в 13:10


Десетки жители и гости на Варна се включиха в празничното шествие по повод Съединението. То тръгна от паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив и продължи до паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Шествието поведоха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на града Благомир Коцев, командирът на ВМС  контраадмирал Кирил Михайлов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Актьорът Станислав Кондов беше един от водещите на тържеството:

"Може би това ми е пето или шесто събитие. Все още с огромно удоволствие идвам тук да водя. Съединението за мен е много силен и емоционален празник. Хората не знаят откъде произлиза коренът на това събитие - този хъс и тази борбеност, която е в дефицит в днешно време. Виждаме какво се случва в Народното събрание. Всичко, което е наопаки на Съединението, това се случва в момента. Това е много тъжно, защото ние сме жертви на хора, които не знаят как да се обединят и за какво да се борят. Актьорите също сме разединени, но мисля, че бунтът, който е присъщ за професията, ще ни помогне."

Снимки: Румен Сарандев


По публикацията работи: Емилия Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени