Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски пристигна в "Рамщайн" за срещата на Контактната група за военна помощ на Украйна

Снимка: Facebook /Володимир Зеленський

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във военновъздушната база Рамщайн в Германия за срещата на Контактната група за военна помощ за страната.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов също ще участва в срещата.

Преди отпътуването на Зеленски  главнокомандващият генерал Олександър Сирски обяви, че операцията на украинските сили в руската Курска област върви добре, а Русия не напредва към Покровск в Източна Украйна.

На срещата на министрите на отбраната на държавите от т. нар. Контактна група за Украйна - страните, които доставят оръжия на Киев - президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна контролира над 1300 кв.км в руския Курски регион. Той посочи, че Русия разширява зоната на окупация в Украйна и подчерта, че страната му се нуждае от повече оръжия, за да изгони руските сили от украинските земи. Зеленски отново призова по-конкретно за доставката на повече ракети с голям обсег и на средства за противовъздушна отбрана.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че Съединените щати ще одобрят допълнителен пакет помощи за Украйна на стойност 250 млн долара.

След срещата се очаква украинският президент да разговаря с германския канцлер Олаф Шолц, който по-рано тази седмица заяви, че Германия ще предостави 17 единици модерни системи за ПВО на Украйна, за да ѝ помогне да отразява руските атаки. След посещението си в Германия, Володимир Зеленски ще пътува до Италия.

По-рано главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски обяви, украинската стратегия за Покровското направление работи и "през последните шест дни врагът не се е придвижил нито на метър". Според него операцията на украинската армия в руската Курска област се развива успешно. Сирски добави, че военните са регистрирали намаляване на интензивността на руския обстрел и настъпление и в други направления.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна