Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С военен ритуал и общоградско поклонение във В. Търново отбелязаха 139 години от Съединението

Снимка: Здравка Маслянкова

С военен ритуал и общоградско поклонение във Велико Търново отбелязаха 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Във Велико Търново, където Съединението за първи път е признато като политически акт от княз Александър Първи, а подготовката започва през 1878-ма година със създаването на първия в страната комитет-агенство, честванията започнаха с военен марш и издигане на Националния флаг. Кметът Даниел Панов припомни, че на историческото читалище "Надежда" в Търново за първи път е поставен надписа "Съединението прави силата" и припомни, че предците ни успяват с вяра и единство, обединени от истински национален идеал.

 "Силата на обединението е когато има национален идеал. Това казвам днес на всички политици, тръгнали пак на избори. Вместо да ни потапят в бездната на разделението, нека намерим общозначимите национални цели и всички да се обединим", каза Панов.

Обединението е труднопостижимо, коментираха  великотърновци.

Това е светъл празник и за мен все още държавата не е толкова съединена, колкото трябва да бъде. Всичко от историята се поставя. Не сме си направили кой знае какви поуки, допълват те.

С военен ритуал бяха поднесени цветя пред паметника "Майка България" и паметника на великотърновския генерал Сава Муткуров.

Вечерта ще бъде излъчен спектакълът "Звук и Светлина".




Снимки: Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна