Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство ще изпрати 650 ракети на Украйна за отбраната ѝ срещу Русия

Британският министър на отбраната Джон Хийли.
Снимка: БТА

Обединеното кралство ще изпрати 650 ракети на Украйна в рамките на поетия ангажимент от 162 милиона паунда за отбраната на страната срещу Русия.

Британският министър на отбраната Джон Хийли, който е на посещение в Германия, се очаква да потвърди ангажимента на Обединеното кралство към военните усилия на Киев, когато се срещне с колеги министри от цяла Европа. Срещата на Контактната група по отбраната на Украйна ще се проведе в базата на военновъздушните сили на САЩ в Рамщайн.

Говорейки преди срещата, Джон Хийли посочи, че този ​​нов ангажимент ще даде важен тласък на противовъздушната отбрана на Украйна.

"През последните дни видяхме трагичната цена на безразборните удари на Русия срещу Полтава и Лвов. Тези нови ракети, произведени в Обединеното кралство, ще помогнат на Украйна да защити своя народ, инфраструктура и територия от бруталните атаки на Путин", добави министърът.

Поредните 650 така наречени "леки многоцелеви ракетни системи" ще бъдат предоставени на Украйна до края на годината. Стотици такива системи вече бяха изпратени от Обединеното кралство на Киев в миналото.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени