Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Нуждаем се от допълнителни доставки на оръжие, за да можем да се защитим от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна се нуждае от допълнителни доставки на оръжие, за да можем да се защитава срещу Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред Контактната група за Украйна в американската военновъздушна база в Рамщайн.

"Страдаме от недостиг на ракети и се нуждаем от способности за далечен обсег на действие, включително и за използване на ракети на руска територия". Това заяви украинският президент Зеленски след изненадващото си пристигане в Германия днес.

Той участва в заседанието на контактната група за Украйна в базата Рамщайн, където 50 членки на тази група обсъждат помощта за Киев.

Зеленски разкритикува факта, че значителна част от обещаните системи за противовъздушна отбрана все още не са доставени на украинските въоръжени сили. Той също така призова да бъдат предоставени повече изтребители F-16.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък ще одобри допълнителна помощ за Украйна в размер на 250 милиона долара, съобщи американският министър на отбраната на САЩ Лойд Остин в началото на срещата. Средствата трябва да бъдат предоставени бързо.

Изненадващото украинско настъпление в руската област Курск все още не е довело до това президентът Путин да отклони вниманието си от по нататъшно напредване в Източна Украйна, заяви Остин.

Германският министър на отбраната Борси Писториус обяви, че Берлин ще достави още 12 модерни самоходни гаубици.

"Лично и многократно се убедих колко мотивирани са и колко бързо се учат украинските военни да боравят с оръжията, които им предоставяме, особено със ракетните системи "Пейтриът" и  IRIS-T. На това за пореден път станахме свидетели преди посещението ни с канцлера Олаф Шолц в тренировъчната база в Тодендорф в сряда".

Министърът допълни, че тази година ще бъдат обучени общо 10 000 украински военни.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна