Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С венци и цветя на паметника на Цар Борис III в Силистра отбелязват 139 години от Съединението

Снимка: Незабравка Кирова

С венци и цветя поднесени пред паметника на Цар Борис Трети в Дунавския парк, и с празнична програма Силистра днес отбеляза 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Сред първите, които изразяват подкрепата си за Съединението са жителите на Силистра, каза Вера Милева от Регионалния исторически музей и допълни, че по инициатива на кмета на града Владимир Камарашев и председателят на Опълченското дружество Янев, на 8 септември е била отслужена Божествена литургия за благословение на светото дело.

Доказателство за отгласа на Съединението са две пиеси за него, други две пиеси за сръбския крал Милан, книга със спомени за Сръбско-българската война и две сбирки с народни песни, създадени и пети по време на войната, издадени в Силистра, пише приживе покойният силистренски изследвач Пирин Бояджиев.

През 1886 г. Силистра е на пето място след София, Пловдив, Велико Търново и Русе по броя на отпечатаните книги и издаваните вестници и списания, като голяма част от техните създатели са вдъхновени от политическите събития.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна