Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Азербайджан е уверен в резултата от преговорите за газовия транзит през Украйна

Илхам Алиев
Снимка: БГНЕС

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази увереност в резултата от преговорите между Русия и Украйна, по които неговата страна посредничи, за да се продължи транзита на руски природен газ към няколко европейски страни, сред които Австрия и Унгария, и след края на годината, когато изтича споразумението с "Газпром", предаде Ройтерс.

Алиев говори на форума TEHA в Чернобио, Италия, където всеки септември бизнесмени и законодатели се събират и обсъждат геополитическите и икономическите перспективи.

"Смятаме, че има предпоставки за пробив, но вероятно е прибързано да навлизам в подробности", заяви Алиев относно дискусиите между Русия и Украйна. По думите му, ако транзитът спре, системата за разпределение на природен газ на Украйна ще бъде напълно парализирана.

Миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че от 1 януари 2025 г. транзитът на руски газ през територията на страната му ще бъде преустановен с изтичането на двустранния договор за това.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че ако Украйна прекрати доставките на руски газ за Европа през своята територия, то Москва ще насочи още количества през "Турски поток". Продължението на този газопровод минава през България.

Въпреки че ЕС намали по-голямата част от вноса на руски газ, някои страни от Централна Европа, включително Австрия, все още зависят от газ от Русия чрез тръбопровод, който преминава през Украйна.

"Ние просто искаме да подкрепим тези страни, а също и Украйна, защото ако транзитът спре, газоразпределителната система на Украйна ще бъде абсолютно парализирана", посочи Алиев.

Азербайджан играе основна роля в енергийната сигурност на ЕС, каза още той Алиев, добавяйки, че седем от десетте страни, които разчитат на газопроводната мрежа на Южния газов коридор за доставките на газ, са членове на блока.

"Вероятно затова Европейската комисия нарича Азербайджан паневропейски доставчик на газ, а също и надежден партньор", каза Алиев.

Създадена, за да диверсифицира енергийните доставки на ЕС чрез пренос на природен газ от Каспийско море до Европа, мрежата на Южния газов коридор минава през 3500 км от Азербайджан до Италия, отбелязва Ройтерс.

"С разширенията и интерконекторите тръбопроводът обхваща широка европейска и евразийска география със силен потенциал за растеж, защото днес преговаряме с най-малко три европейски държави по отношение на доставките на газ", каза той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна