Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляващо дуо в класическата програма на "Аполония"

Атанас Кръстев и Палави Махидара
Снимка: БТА

Атанас Кръстев (виолончело) и Палави Махидара (пиано) изнесоха концерт в Археологическия музей на Созопол.
В програмата звучаха произведения на Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс и Гаспар Касадо.

Симбиозата между двамата изпълнители беше невероятна, макар те да свирят заедно от скоро. Затова дуо тепърва ще се говори много.
Чуйте Атанас Кръстев:

Атанас Кръстев завършва НМА "Панчо Владигеров" в София, след което специализира в Ескуела супериор де музика Рейна София – Мадрид. Има 14 първи и специални награди от национални и международни конкурси. Удостоен е с грамота и награда на Министерството на културата, награда Златна муза и Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Изнася концерти в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Полша, Чехия, Бразилия, свири на всички големи български сцени и фестивали.

Негови студийни и документални записи са осъществени от БНР, БНТ, Белградската, Бразилската и Испанската национална телевизия. Изнесъл е многобройни концерти като солист на симфонични и камерни оркестри с изтъкнати диригенти. През 2008-2009 са дебютите му със Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. В Рио де Жанейро е солист на Оркестър Петробрас, а в Сао Пауло – на Симфоничния оркестър на UPS.

Американската пианистка от индийски произход Палави Махидхара е участвала в концерти като солист и с оркестър на пет континента. Тя е носител на втора награда на 69-ия Международен клавирен конкурс в Женева и на шестия Международен конкурс Прокофиев в Санкт Петербург, Русия, на наградата Оливие Бергруе на фестивала Менухин в Гстаад и други.

Участвала е в престижни фестивали като Marlboro Music, Verbier Festival и други. Изнасяла е камерни концерти с известни изпълнители като Гари Хофман, Димут Попен, Волфрам Христос, Волфганг Емануел Шмит, Арнолд Щайнхард, Ищван Вардай, Пабло Ферандес, Йозеф Спейсик и Тео Фушенерт.

Работила е с диригенти като Арян Тиен, Томас Сандерлинг, Даниел Бойко, Роберт Фаркас, Даниел Абад Казанова и Пабло Гонзалес.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени