Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назарян и японският ѝ колега обсъдиха междупарламентарните отношения

Фукуширо Нукага и Рая Назарян
Снимка: БТА

Развиване на двустранните междупарламентарни и икономически отношения обсъдиха председателят на НС Рая Назарян и японският ѝ колега - председателят на Долната камара на представителите на Япония Фукуширо Нукага. Той е на посещение в страната ни именно по покана на Назарян. 

През 2024 г. се отбелязват три важни годишнини в отношенията между двете страни - 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения, подчерта Рая Назарян след срещата на четири очи:

"Разбира се, темите, които обсъждаме, са освен дългогодишните добри отношения, приятелски между двете страни, разбира се, засилването на икономическите отношения именно в бизнессредата, в областите енергетика, туризъм, засилване на износа на български стоки за Япония".

Като член на ЕС и НАТО България е важен партньор за Япония, с когото споделяме общи ценности, заяви Фукуширо Нукага: 

"По време на току-що приключилата среща с госпожа Назарян изразихме съгласи, че сега, когато световният ред е изправен пред сериозни предизвикателства, сътрудничеството между единомишлените държави е по-важно от всякога, и затова е необходимо да активизираме още повече нашите двустранни отношения, включително и парламентарния обмен между нашите две страни".

Нукага изрази надежда България да се възползва максимално от възможностите на световното изложение Експо 2025, което ще се проведе в Осака, за да може повече хора да се запознаят с привлекателните страни на България.

По-късно днес той ще разговаря с президента на Република България Румен Радев и със служебния министър-председател Димитър Главчев, а след това ще посети Храм-паметника "Свети Александър Невски", Националния исторически музей и базиликата "Света София". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна