Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Отеро учи българите на фламенко, но може да играе и хоро

Снимка: ФС на Хуан Карлос Отеро

София е домакин на първия за България професионален уъркшоп по фламенко. Ръководител на уъркшопа е испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро. В продължение на пет дни той работи интензивно с двайсет и двама български актьори, хореографи и танцьори, за да ги въведе в изкуството на огнения танц, популярен в целия свят.

Карлос Отеро има над двайсетгодишна творческа биография. Има опит в много форми на фламенко, но е специализиран в "таблао", или така нареченото "чисто фламенко", което е силно импровизационно.

Роден е в Лондон, но семейството му произхожда от Галиция, Испания. Бил е шест години артистичен посланик към Royal Opera House в Лондон. Води обучения по фламенко танц в различни международни платформи, включително към City Academy London, а спектаклите му са носители на множество награди.

Години наред е работил и като доброволец в програмата "Артисти за деца", която Елена Панайотова създава и ръководи в продължение на 15 години. В програмата участват деца и младежи в неравностойно положение от домове в цяла България.


Уъркшопът по фламенко ще завърши с демонстрация пред публика на 11 септември от 19 часа в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала".

Входът за представлението е свободен.

Часове преди финалното представяне, в "Артефир" гостуваха Хуан Карлос Отеро, актрисата Параскева Джукелова, която е сред участниците в уъркшопа, и режисьорката Елена Панайотова, председател на фондация "Ден Гри", по чиято покана господин Отеро пристигна в София.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна