Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежите ни загубиха от Полша и пропиляха шансовете си за класиране

Младежки национален отбор на България
Снимка: БТА

Младежкият национален отбор на България отстъпи с 1:3 на Полша в среща от група D на квалификациите за Европейско първенство и пропиля шансовете да се класира на 2-о място. Българите остават с 12 точки в потока два кръга преди края, докато поляците с 18 си гарантираха минимум тази позиция и ще се борят до края с Германия за 1-ата. Първият отбор в крайното класиране се класира на Евро 2025 в Словакия, а 2-ият ще играе бараж.

Българите поведоха с 1:0 преди почивката, но в рамките на три минути в началото на втората част допуснаха два гола и това се оказа решаващо. Емил Ценов отбеляза единствения гол за българския тим.

Още в 4-ата минута поляците имаха добра възможност, но централният бранител Патрик Педа от 8-9 метра с глава стреля над гредата. След 6 минути и българите бяха близо до попадение. Никола Илиев влезе на скорост от ляво и върна топката към Мартин Сораков, който стреля, но топката се спря в страничната греда.

Добрата игра на гостите продължи и след ситуацията на Сораков. Чудесна възможност се откри пред Козловски в 27-ата минута, който излезе срещу Дамян Христов, пое си топката на гърди, но след това не успя да се справи с посрещналия го страж. България обаче поведе само след още две минути чрез Емил Ценов. Велко Йеленкович свали топката с глава след изпълнение на ъглов удар, топката попадна на крака на Емил Ценов, който от 6 метра в мелето изненада вратаря на поляците.

 След гола тимът на Полша вдигна оборотите и в 34-ата минута се наложи Дамян Христов да лови опасен изстрел на Ариел Мосор. Ситуацията не се промени в оставащите 11 редовни и допълнителни минути, а пред вратаря на Христов беше доста напрегнато. Въпреки качествените си атаки обаче, полските младежи така и не завършиха с точен изстрел.

 Доминацията на гостите продължи и след началото на второто полувреме, а в 52-ата минута резултатът беше изравнен. Каспер Козловски проби от ляво, два пъти финтира Марин Петков и центрира меко. Йеленкович и Християн Петров не успяха да реагират и с глава Филип Шимчик прати топката във вратата.

Но и след гола атаките на поляците продължиха. В следващите 2-3 минути топката отново се разхождаше из наказателното поле на България, но пасът към Каспер Козловски не го намери.

Но 1:2 стана след още три минути. Пак Козловски проби от ляво, върна към Томаш Пиенко, за когото нямаше проблем да вкара от три метра.

На свой ред българският тим тръгна да търси изравняване или дори обрат, а в 75-ата минута това можеше да се случи. Никола Илиев влезе в наказателното поле, настъпи топката назад към Марин Петков. Крилото на Левски стреля, но топката се спря в тялото на полски бранител. Буквално в ответната атака поляците направиха контраатака, Християн Петров не успя да пресече пас към Форналчик, който излезе сам срещу българския вратар. Дамян Христов опита да го спре, но го спъна и съдията  от Нидерландия отсъди дузпа. При изпълнението Якуб Калузински не сбърка и увеличи преднината на гостите на 1:3.

До края на мача българският тим нямаше кой знае какви опции да намали резултата. Смените на селекционера Димитров имаха за цел да се търсят центрирания, но не се стигна до гол.

По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна