Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

147 години от Третия щурм за Плевен

| Репортаж

Днес се отбелязват 147 години от Плевенската епопея през 1877 година и Третия щурм за Освобождението на Плевен. Пред Костницата в Скобелев парк-музей ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите воини. В единствената у нас Панорама "Плевенска епопея 1877 г." ще бъде открита изложбата "Историята на Скобелев парк-музей" по повод 120 години от началото на неговото изграждане.

Днес Скобелевият парк е едно от любимите места за плевенчани. Всеки ден десетки плевенчани спортуват, разхождат се сред местата с история за града. Паркът е забележителен и с единствената Панорама у нас – "Плевенска епопея 1877 г.". В една от нейните зали е подредена изложбата, която показва оригинални документи от създаването на Скобелев парк и лични вещи на воини, намерени на бойното поле. 

Акцент в изложбата са Евангелие със сребърен обков и Статуята на самодивата, казва Даниела Дерешка - музеен специалист от Регионалния военно-исторически музей в града.

Изложбата "История на Скобелев парк-музей" ще бъде официално открита днес от 11.30 часа в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." и може да бъде разгледана до 15 ноември.

Целия репортаж на Латинка Светозарова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна