Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушват министър и зам.-министър заради проблема с пашуването в националните паркове

Земеделският министър Георги Тахов
Снимка: БТА

Парламентарната комисия по земеделие ще изслуша служебния министър на земеделието и ресорния заместник-министър на околната среда и водите във връзка с възникнали проблеми при изкарването на животни на паша в националните паркове.

Заради възникнали проблеми в резултат на изготвените планове за паша в националните паркове, още през февруари депутатите от предишното народно събрание изслушваха министрите на земеделието и на околната среда. Това обаче не доведе до решаване на проблема и двете ведомства останаха на различни позиции. Според Министерството на околната среда трябва да има ограничения в пашата в националните паркове, според министерството на земеделието- пашуването в планините е традиция и практика, която се поощрява в Европа. 

В конфликта се намесиха и природозащитни организации, които настояха за спиране на субсидиите по мярка "Пасторализъм", защото, според тях, заради субсидиите във високите части на планините се е появил икономически интерес и са започнали да пасат много повече животни, отколкото пасищата могат да изхранят.

Така годишните планове за паша в Национален парк "Рила", например, изправиха пред закриване най-голямата биологична ферма за говеда не само в България, но и в цяла Европа – "Дивата ферма", тъй като по новите правила стопаните и  могат да качат в планината  само 300 животни, докато стадото им наброява 2 хиляди говеда. За разрешаване на проблема не помогна и готовността на фермерите да се откажат от субсидията срещу това – държавата да не им забранява да изкарат животните си на паша в националния парк.

Преди днешното изслушване в ресорната комисия, животновъдите  изпратиха до парламента подписите на хиляди граждани  ,подписали се в петиция в тяхна защита.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна