Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално стартира ремонтът на пътя между Царево и Лозенец (СНИМКИ И ВИДЕО)

Започва и реконструкция на пожарната в морския град

| обновено на 12.09.24 в 16:21

Първа копка за старта на ремонта на пътя между Царево и Лозенец се състоя днес. Възстановителните дейности ще включват цялостна подмяна на асфалтовата настилка и изграждане на вело- и пешеходни алеи. Това ще наложи временна организация на движението и поетапни затваряния на пътя в участъка между Гробищния парк на Царево и Оазис.


Отец Йордан освети ремонта. Освен цялостните дейности по самата настилка, проектът предвижда реконструкция и на трите моста по протежението му, които пострадаха по време на миналогодишното бедствие в Царево, каза кметът на морската община Марин Киров:

„Основният ремонт започва от Гробищния парк и завършва до края на с.о. Оазис. След това той ще бъде продължен по друг финансов инструмент и ще стигне на практика до село Лозенец. Ремонтът е на стойност около 10 млн. лева.


На събитието бяха кметът на Лозенец Женя Гандиева, зам.-кметовете Георги Стоянов и Денис Диханов, представители на местния парламент, на администрацията и на фирмата-изпълнител.


По проект, ремонтът трябва да е готов за 300 дни, уточни Киров и допълни:

„Дългосрочната амбиция на общината е малко по-голяма. Имаме проведена обществена поръчка и за следващия етап от пътя – а именно от Лозенец през Корал до Китен, до началото на моста на Караагач, така че да осигурим една свързаност на плажовете на Царево и на населените места.“

За този проект има 100-процентово финансиране, което е по сметките на Община Царево, допълни Марин Киров.

Освен проектите за 40 млн. лева, които са целеви за възстановяване след наводненията миналата година, има привлечени и подписани споразумения с държавата за още 20 млн. лева. Киров поясни:

„Това е за водопровода на село Варвара, по който се работи цяло лято и вече е почти изпълнен. Това е и многофункционалната спортна зала в Царево, която ще започне всеки момент като обществена поръчка, проектиране на две пречиствателни станции, пътя за село Бродилово, който също стартирахме. Кандидатстваме по Европейските фондове. По  Програмата за развитие на селските райони сме спечелили 4 млн. лева за асфалтиране на село Лозенец. Кандидатствали сме и за основен ремонт на кметството там.“

Заложените до момента проекти трябва да бъдат изпълнени до 2026 година.

Освен това, днес се състоя и символичното начало на ремонтните дейности на сградата на пожарната в морския град, която също ще бъде възстановена по проект. Неговата стойност е около 1,3 млн. лева. 


Ще бъде реконструирана фасадата  и ще се въведат мерки за енергийна ефективност. Надяваме се за следващия летен сезон да приключи ремонта, каза директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Бургас старши комисар Николай Николаев:

„Включва основно полагане на изолация, смяна на дограми, поставяне на фотоволтаична инсталация на покрива. Част от помещенията тук се отопляват в момента с печки на твърдо гориво, сега ще минем на съвременни системи за отопление. Ще се подобрят административните услуги, ще има достъпна среда за хора в неравностойно положение, ще се смени осветлението. Има национално изискване пожарните служби в страната да са в червен цвят, с допълващо сиво. Вече има технически проект за тази в Царево, който ще бъде изпълнен. Сградата ще придобие съвсем различен и модерен вид.“


В пожарната служба в Царево работят 18 души. Сградата не е ремонтирана от създаването си преди 38 години, като са правени единствено козметични дейности, обясни старши комисар Николаев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна