Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща". 

Промените в Закона за местните данъци и такси трябва да влязат в сила от 1-ви януари 2025 година и ако бъдат отложени, България ще подлежи на санкции от страна на Европейската комисия, предупредиха от Министерството на финансите.

С промените в закона такса смет за населението ще скочи между 3 и 10 пъти. Необходима е широка разяснителна кампания и създаване на система за обмен на данни между институциите, мотивира искането за отлагане на промените Теменужка Петкова: 

"Общинските администрации не са готови за въвеждане на този нов механизъм. Подходът ще бъде съвсем различен. Тези такси ще скочат значително. Наред с това правим предложение този ресурс да остане на разположение на общините в рамките на годината, а да не се налага да бъдат превеждани в РИОСВ и след това да бъдат теглени от съответните местни бюджети".

От Министерството на финансите съобщиха, че са готови с наредбата, която е съобразена с европейските изисквания и правила на принципа: "Замърсителят плаща". 

Ако народните представители решат да отложат влизането в сила на промените, министерството ще съдейства за пълната готовност на общините, заяви Жени Начева, но предупреди за процедура по нарушения от страна на Европейската комисия: 

"Възможно е да бъдат наложени санкции на страната. Подчертаваме още веднъж нашата готовност за пълно съдействие, така че процесът по прилагане на приетите разпоредби да не се забавя или отлага допълнително". 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна