Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежко лято изпращат пожарникарите в Сливенско

Изминалото лято е едно от най-тежките за пожарникарите в Сливенска област и страната през последните пет години. Това обяви главен инспектор Росен Георгиев, изпълващ длъжността началник на противопожарната служба  в областния център по повод "Седмицата на пожарната безопасност" и професионалния празник – 14 септември. 
Пожарникарите днес си пожелаха дъждовна есен и снежна зима. Според главен инспектор Росен Георгиев безводието в естествените водоеми затруднява бързата реакция на огнеборците.
Защото ние в нашите автомобили имаме определен резерв от вода, с която трябва да се водоснабдим. А, когато няма вода или има режим някъде е на режим трябва да се търси други източници – дали реки, дали езера и това забавя нашето време за реакция.
Сливенски противопожарни екипи това лято участваха в гасенето на всички големи пожари в страната.
Помагахме на колегите във Воден, в Крайново, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, навсякъде където имаше нужда.
Сливен също не бе подминат от пламъците в огненото лято. През август мъж запали планината над квартал „Комлука", горейки кабели. В началото на септември гората бе запалена отново, но при заваръчни дейности.
Предотвратихме втори такъв случай, където вече щеше да на запад да обхване пожара. Там на хората сме обяснили, че не трябва в горещо и сухо време да се извършват такива дейности.
Със водосвет за здраве и закрила и демонстрации пожарникарите отбелязаха своя празник. Най-зрелищна бе демонстрацията по спасяването на хора, затиснати в катастрофирал лек автомобил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна