Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.
Снимка: Ройтерс

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в Черно море. Корабът е пътувал за Египет. 

Към момента не е известно дали има пострадали.

"Доставките на хранителни стоки от Украйна за страните от Африка и Близкия изток са критично важни", написа Зеленски в публикация на X.

Зеленски потвърди още информацията на Москва, че руските войски са започнали контраофанзивни действия в руската Курска област, в която Украйна нахлу миналия месец. При руски обстрел бяха убити трима украинци, работещи за Международния комитет на Червения кръст, а други двама бяха ранени в Донецка област. 

А в стратегически ключовия град Покровск е прекъснато водоподаването и снабдяването с газ, съобщи губернаторът Вадим Филашкин. Пречиствателната станция за питейна вода е била ударена преди дни и населението в момента разчита на около 300 набързо издълбани кладенци. Също заради руски ракетен удар, повредил газопреносна станция, захранването с газ за 18 хиляди жители е преустановено.

Умишленото обстрелване на цивилна инфраструктура е предостатъчна причина за Украйна да получи право да използва западни оръжия, за да предотврати тези военни престъпления, заяви полският външен министър Радослав Шикорски.

"Западните съюзници на Украйна трябва да продължим да доставяме модерни системи за противовъздушна отбрана и също така да премахнем ограниченията върху използването на оръжия с голям обсег", заяви Шикорски след разговори с американския държавен секретар Антъни Блинкън във Варшава. Там Блинкън обяви, че ще обсъди във Вашингтон въпроса за премахването на ограниченията за използването на далекобойни американски ракети.

"Това, което научихме от нашите украински партньори, ще бъде основата на дискусиите с нашите съюзници през следващите дни и седмици", отчете Блинкън посещението си в Киев. И добави, че този въпрос е тема на разговора между американския президент Джо Байдън и премиера на Великобритания Киър Стармър утре в Белия дом. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна