Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тахов: Хиляди животни се заколиха. Ако това е цената на запазване на екосистемата, като министър на земеделието не съм съгласен

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Драгомир Петров, ИТН: Никой не разбира с какво пречат кравите в планината

| Репортаж
Снимка: Радио Шумен

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове.

Рестрикциите за ползване на националните паркове стават все по-сериозни, а броят на животните, които имат право да пасат там - все по-малък. Резултатът - умиращи от глад животни.

"Аз изколих сума ти животни, погубиха се сума ти животни. Да разсипем едно такова нещо! Моята клиентела е от хиляди хора, които хранят предимно децата си, които се лекуват с нашите продукти. Животните ни са подложени на геноцид и ние не можем да им помогнем."

Така през сълзи Николай Василиев от "Дивата ферма" разказва на народните представители какво се случва в най-голямата не само у нас, но и в Европа ферма за биологично животновъдство. Причината - абсурдни правила за паша, според които само 300 крави от двехилядно стадо могат за пашуват там, където са го правили винаги. За останалите - да му мислят фермерите.

"Тези правила са невъзможни за спазване. Екологията не печели нищо. Не печелим и ние. Но те не се промениха, а се използват за бухалка срещу животновъдите."

Според Мирослав Калугеров, експерт от Министерството на околната среда и автор на тези разпоредби, проблемът се преекспонира.

Пасищата в националните паркове са около 2,5% от всички пасища в страната. 3% от говедата са пашували на територията на националните паркове през 2023 г. и около 2,8% от овцете, обяснява той.

За фермерите цитираните проценти са без значение, ако стадото им попада в тях и няма други свободни пасища. Но от МОСВ са непреклонни - спазват европейското законодателство.

За да имаме толкова голям социално-икономически проблем, който кара нашите животновъди да унищожават животните, очевидно не сме намерили баланс между екологична, икономическа и социална устойчивост, коментира Атидже Алиева-Вели, доскорошен евродепутат.

Министерството на земеделието също има възражения към правилата.

"Хиляди животни се заколиха. Ако това е цената на запазване на екосистемата, аз като министър на земеделието не съм съгласен с тази цена", подчертава министър Георги Тахов.

Емилия Тончева, юрист и бивш заместник-министър на околната среда, уточнява, че съдът е отменил годишните планове за паша за 2022 г. и за 2023 г.

"Тези разпоредби, за които МОСВ отстоява, че са законосъобразни, всъщност биват отменени от съда. Сигурна съм, че отменени ще бъдат и разпоредбите на годишните планове за паша за 2024 г. Но това ще стане догодина по това време, когато тези хора вече няма да имат животни."

"Това не е закон. Това са документи, създадени от МОСВ. В никой закон не пише такива неща. Това е базирано на доклади, до голяма степен поръчвани от МОСВ. За 2022 и 2023 плановете за паша са паднали в съда. Какво още трябва да се случи, за да разбере МОСВ, че този подход очевидно не работи", отправя критики и председателят на комисията по земеделие в парламента Иван Иванов.

"Това не са директиви. Това са човешки съдби", изтъква депутатът от ИТН Драгомир Петров. Той посочва, че никой не разбира с какво пречат кравите в планината и цитира и информация от края на август тази година.

"80 доброволци свалиха 6 тона отпадък от НП "Рила" – пластмаса, метал, стари ламарини, азбест, стари електроуреди. И изведнъж пашуващите животни са проблемът. Пашуващите животни пречат на туристите. Те ще изпасат тревата, ще препасат, каквото и да значи този термин. Ще я изпасат заедно с пръстта и корените. Явно е някаква нова порода. Сега нещо са освирепели."

"2025 г. ще са в същата хипотеза. Това категорично не е приемливо. Категорично питаме – има ли бърза писта за промяна? Не може един акт да е вовеки веков вечен и да няма процедура, по която може да се промени", коментира Десислава Танева от ГЕРБ.

Депутатите решиха, че до края на другата седмица двете министерства трябва да създадат работна група.

"Най-лесното решение – още следващата седмица гласуваме решение на НС, което ще ви задължи и двете министерства със силата на закон", декларира Иван Иванов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна