Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал постоянно освобождаваме центъра за хората

"В София имаме само "Витошка" и "Пиротска", като пешеходни пространства и не са достатъчно за мащабите на града"

| Интервю
5
Снимка: БТА

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата.

"Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на „Фасадите на София“, концерти и детска програма", съобщи Мартина Стефанова, един от организаторите на фестивала, в интервю пред БНР.


В предаването "Хоризонт до обед" тя коментира темата за Стара София, че винаги се избягва:

"А архитектурното наследство изчезва, сграда след сграда, и не знаем защо са ценни тези сгради и трябва да останат. Стара София е емблема. Това е центъра, заключен между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски". Там има най-много сгради, паметници на архитектурата. Бабите от ул. Оборище ще потвърдят, че това е Стара София между малките улички "Сердика", "Веслец", "Бачо Киро", "Будапеща", "Екзарх Йосиф" и около Централна баня, където е имало тържища всяка седмица с множество дюкяни и заведения.

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Ruby Red House  e реставрирана къща от началото на XX век, трансформирана в жилищна сграда, която съчетава традиционна и актуална естетика.

Мартина Стефанова допълни, че имаме бул. "Мария Луиза", защото на "Екзарх Йосиф" е била родена княгинята.

"Историята не се знае и ако нямаме история, нямаме и бъдеще. Отучили сме се да гледаме красотата на града, вдигайки поглед, а гледаме в краката си", коментира Мартина Стефанова.

В програмата на фестивала квАРТал има ателиета, дюкяни, детски работилници и най-вече много история за столицата, за центъра и за бохемския квартал, преди 9 IX 1944 г. 


"На ул. Бенковски и Дондуков, входът е булеварда, е къщата, строена от брата на Райна Княгиня. Сградата е произведение на изкуството, но от входа има огромен надпис, вграден между два орела -  и пише Veritas praevalebit (Истината ще победи!). И това стои там. Хората не знаят, че в квАРТала са един от първите книгоиздатели Йосиф Хербст и неговата печатница", издаде Стефанова малко от тайните, които открива квАРТал.


"В София имаме само "Витошка" и "Пиротска" като пешеходни пространства и не са достатъчно за мащабите на града. Чрез тези събития постоянно освобождаваме центъра за хората по малките улички. София трябва да има своя пешеходен център и той трябва да е по-малките павирани улички, препоръчва Мартина Стефанова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна