Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

| обновено на 13.09.24 в 14:37
Любомир Пипков
Снимка: musicabulgara.com

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков. 

В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути, отредени в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче", затова ще ви припомня неговите хорови творби - шедьоври в нашата музика. 

Пипков беше ненадминат майстор на хоровата песен - той съчета традициите на първото поколение наши композитори със съвременното светоусещане. И ще си призная защо се спирам точно на тази област от творчеството му: безкрайно харесвам хоровите му песни и благодарение на тях аз оцених красотата на музиката и станах музикант. И ще поясня - през 1946 г. беше създаден детският хор „Бодра смяна“ и аз бях една от първите участнички. В началото учехме така наречените масови песни, бяха много популярни тогава, след това започнахме да разучаваме класически хоров репертоар. 

Една от първите песни беше „Жълта пеперуда“ на Любомир Пипков. Диригентът ни Бончо Бочев беше невероятен разказвач - той ни описа красивата пасторална картина и трагедията в тази песен. Какво сме разбирали, 7-8 годишни деца, от смъртта, от това “Милка млада да загине“ в текста на песента... Съчетанието на думите на Бочев и музиката на Пипков е останало в душата ми и до днес и то ме накара да обичам безкрайно музиката. Същото се повтори с всички хористи и при разучаването по-късно на „Нани ми, нани, Дамянчо“ от Пипков - въздействаше красотата на музиката и трагичния текст, прекрасното соло и тъжните припеви на хора. Така повечето от нас, хористите, започнаха да ценят музиката и нейните възможности да въздейства, да вълнува. 

В областта на хоровата музика а капела Пипков е създал 25 опуса. Сред най-популярните му песни са „Пролетен вятър“, „На нивата“, “Царевица ранна“, “Чудното хоро“, последните му цикли „Четири мадригала“ и „Приглушени песни“. Вероятно сте ги чували в концертите на любителските ни състави преди години.

В Златния фонд е запазено изказване на Любомир Пипков за хоровата му музика - запис от 1969 г. Чуйте в звуковия файл думите на композитора и изпълнение на хор "Бодра смяна" с диригент Бончо Бочев от онзи период.


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна