Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкрит е притежателят на своеобразен "зоопарк" от защитени екземпляри в Койнаре

3
Снимка: Пресцентър МВР

Притежателят на своеобразен зоопарк от защитени екземпляри в град Койнаре е разкрит при специализирана полицейска акция по образувано досъдебно производство в Плевен. Открити са мъртви птици, както и препарирани животни, също от световно защитени видове.

Извършено е претърсване на четири адреса.

Освен стопански двор, имало множество силози, халета, административни сгради, паркинги, изкуствено езеро, беседки, укрития за животни и къщички. Иззети са отглеждани 6 розови фламинго и 2 розови пеликана, както и 2 замразени черни щъркела и препарирани балканска дива коза, гарван, кожа с глава на кафява мечка, цяла кафява мечка, розово фламинго, сив коронован жерав.

Живите животни са предадени за транспорт и съхранение в Зоологическа градина - София, определена за спасителен център съгласно заповед на Министъра на околната среда и водите. Препарираните екземпляри ще бъдат съхранявани в Регионалния исторически музей в Плевен, а замразените са насочени към Българска агенция по безопасност на храните.

Установените още 6 пернати живи животни са оставени на място поради техническа невъзможност да бъде извършен специализиран превоз.

Заместник-окръжният прокурор Венцислав Фердинандов - наблюдаващ прокурор каза:

"Кулминацията на тези процесуално-следствени действия и на това разследване е на 11-ти септември. На няколко адреса на територията на област Плевен, които са собственост на едно и също лице, се намират екземпляри от световно и европейски застрашени диви гръбначни животни".

Трифон Бочев от Главна дирекция "Национална полиция":

"25 броя са общо животните-екземпляри. Аз се надявам да влязат в едно бъдещо обвинение, включително живи, замразени или препарирани". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна