Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

| Интервю
3
Габровският камерен оркестър
Снимка: Община Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери.

Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители, които са се превърнали в любимци на габровските меломани. 

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Константин Добройков открива Дните на 15 септември с творби на своите предишни ръководители, които тази година са юбиляри - Васил Казанджиев и Пламен Джуров. Квартет "Фрош" ще представи програма с фолклорен привкус - със струнни квартети от Георги Андреев, Вила Лобос и Роберт Шуман. Във вторник и сряда гостите ще пристигнат съответно от Добрич и Пловдив. Това са Българският камерен оркестър, воден от Арто Чифчиян, и Камерен хор на Пловдивската опера с диригент Драгомир Йосифов - с преобладаващо български композиции в програмите. А в четвъртък и петък сцената е поверена на домакините - на 19 септември концерт ще изнесат млади габровски инструменталисти, а на закриването Габровският камерен оркестър ще зарадва почитателите си с изключително разнообразна и малко позната музика. Солисти ще бъдат Анна Фурнаджиева - цигулка, Демна Гигова - виола и Мирела Валявичарска - чембало.

Всички концерти ще се състоят в Художествената галерия в Габрово. Билетите на цена от 5 лв ще се продават непосредствено преди събитията, има предвидени абонаментни карти и намаления за ученици, студенти и пенсионери над 65 г. 

Фестивалът Дни на камерната музика се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Подробности за програмата диригентът Иван Стоянов разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна