Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мислите за изкуствения интелект?

Снимка: Радио София

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели участие около 700 души.

"Определено ме впечатлява, че на практика няма въпрос, в който да има много сериозно доминиране в една посока. Много успешно някак си изкуственият интелект ни разделя в оценките си и това ме очуди. Предполагах, че ще има някои въпроси, в които ще е очевидно, например "искам AI да бъде забранен". Аз не мога да разбера гледната точка на човек, който смята, че трябва да бъде забранена изцяло една технология, която може да ни даде огромни възможности, като например да ни удължи живота. И точно затова се опитвам да давам думата на хората", каза Караманев.

Той посочи, че анкетата е във фейсбук страницата на "Дигитални истории", защото е забелязал, че днес хората основно се информират оттам.


Възможно ли е да бъде постигнат генерален ефект на изкуствен интелект съпоставим с човека?

"Тук изникват големи и дълбоки въпроси, до които се опитвам да търся отговор, като например как е възможен, защото в момента като че сме близо до модела на тези големи езикови модели, защото просто няма информация, по която да бъдат обучавани. Но може да се появи следващата парадигма, досега тя винаги се е появявала", каза той. И допълни:

"Всички сме по някакъв начин ошашавени и Илон Мъск е доказателство за това. След като в началото се появи Chat GPT той и още 500 души зовяха за половингодишен мораториум да спрем да разработваме тези технологии. Не се случи нищо такова, но ето, че вече изминаха две години. Той се развива в изключително неочаквани посоки, затова например фантастиката е толкова непосилна днес да отработи това, което се случва. Защото всяка година, всеки месец, всяка седмица има някакъв нов пробив, или пък някъде се оказваме в задънена улица. А ето, например автономни автомобили отдавна трябваше да има по улиците, ако вярвахме на доста прогнози. Оказа се, че не е толкова лесно въпреки, че някъде вече има."

Караманев подчерта, че AI вече ни създава проблеми, тъй като с алгоритмите за препоръчване раздира социалната плът на обществото. Променя начина, по който се информираме за всичко случващо се около нас, като генерираното съдържание създава все повече правни, морални и етични проблеми.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна